Halcombe Weekly

Halcombe Weekly er en avis som utgis i Vokteren og Den utvalgtes hjemby. Den inneholder de viktigste nyhetene fra det året eller halvåret den omhandler. Under følger de foreløpige nummerne. PS. noen av disse nyhetene omhandler begivenheter som ennå.

Halcombe Weekly 1885

INNENRIKS

• Medisin: William W Grant utfører den første vellykkede, kirurgiske fjerningen av en blindtarm. Prosedyren blir kalt; appendektomi. ”En gang måtte vi jo lykkes,” uttaler Grant.

• John Lee, tidligere tjenestemann i Hennes Majestets Flåte, dømt for mordet på sin siste arbeidsgiver, Emma Kayes, ble forsøkt hengt hele tre ganger denne uken. Fallemmen nektet å åpne seg til tross for at den var grundig testet før henrettelsesforsøket. ”Det var Guds vilje”, hevder Lee som hele tiden har hevdet sin uskyld. En fremstående London jurist har uttalt i hovedstadsavisene at bevisene mot Lee er noe av det minst holdbare han har sett på flere år. Det hjelper likevel ikke Lee, som riktignok slipper henrettelse, men som i stedet får en livstidsstraff å se frem til. HW er takknemlig for at han i hvertfall ikke slipper ut. Om han var uskyldig i drap tidligere ville han helt sikkert begått ett etter denne opplevelsen.

• Den seksuelle lavalderen blir hevet fra 13 til 16 gjennom den såkalte Criminal Amendment Act. Loven er rettet mot prostituerte. Ett tillegg til loven forbyr dessuten ”grov uanstendighet mellom menn”, noe som i fremtiden vil gjøre det mulig å straffeforfølge all form for seksuell samkvem menn i mellom. Sannelig på høy tid, mener HW.

• Profesjonell fotball blir gjort lovlig i England. I fremtiden vil det nå være mulig å tjene penger på å være fotballspiller. Enkelte spår at det en gang i fremtiden kan tenkes at man kan leve helt og fullt av en karriere som fotballspiller. ”En trist dag for fotballen, og all britisk idrett”, sier tidligere president for Idrettsforbundet, Paul Gatwick. ”Idretten har mistet uskylden, alle prinsipper er forlatt. Nobel sportslig utfoldelse har blitt redusert til kremmeri”, hevder tidligere toppscorer i fotballklubben Everton, Heath Wilkinson.

• Rover sykkelfabrikk lager en svært funksjonibel sykkel med to like store hjul. ”Dette er fremtiden, også for armèen”, hevder Rover Factorys.

• En britiske arme gikk inn i boerrepublikken Stellaland og oppløste den. I stedet har den opprettet protektoratet Britisk Bechuanaland. Det var bare 400 boere i Stellaland og de evakuerte den såkalte republikken uten kamp. Boerrepublikkene Oransjefristaten og Transvaal har ikke protestert mot invasjonen, men det meldes om mobilisering av tropper i begge republikkene. ”Dette er en hevn for de forsmedelige nederlagene boerne påførte oss i –82. Pass på president Kruger, neste mål er Johannesburg”, sier vår egen redaktør på lederplass.

• Premiærminister William Gladstone må gå av som følge av sterk kritikk etter Karthoums fall og general Gordons tragisk død. De konservatives kandidat Robert Gascoyne-Cecil overtar. Til pass for deg, Gladstone, mener HW. Vi kommer aldri til å glemme at du lot Gordon dø. Likevel, kjenner vi deg og det britiske folkets korte hukommelse rett er du nok snart tilbake i statsministerstolen.

UTENRIKS
• I de Forente Stater kunne opplevelsestørste amerikanere denne uken oppleve åpningen av en såkalt ”Berg og Dalbane”. Oppfinnelsen som er et slags tog på et bølgende trefundament til dels høyt over bakken beskrives av flere øyenvitner som den rene skjære galskap. Oppfinneren Lamarcus Thompson avslører at han har planer om flere, og enda mer spektakulære dalbaner, gjerne også i England. HW tviler sterkt på at slikt nonsens noen gang vil slå gjennom hos sindige briter.

Fristaten Kongo har, med stormaktenes velsignelse, blitt etablert i kjølvannet av Berlin Kongressen som er i ferd med å avsluttes. Det nye riket, som blir administrert av kong Leopold av Belgia, dekker et enormt område av det sentrale Afrika. Kongen har valgt å påta seg ansvaret for å fremme sivilisasjon og vekst i dette uutviklede området, og hevder han ikke har noen motiver annet enn målet om å hjelpe de innfødte ut av sin uvitende naturtilstand. For øvrig virker det som om Berlin Kongressen har ledet til ett enormt kappløp om de såkalte hvite flekkene på det Afrikanske kartet.

George Cleveland blir president i USA og overtar etter Chester Arthur. Cleveland er den første demokraten etter borgerkrigen som har vunnet presidentskapet og gikk til valg mot skatter, korrupsjon og subsidier, samt (til våre myndigheters irritasjon) imperialisme. Pass dine egne saker herr Cleveland!

Større slag i Afghanistan! Russiske tropper har utkjempet et slag mot afghanske styrker ved Kushka nord i landet. De afhganske styrkene ble utslettet til siste mann, mens russerne led et betydelig tap på 600 mann. Underhuset er i opprør og bare 6 år etter vårt imperium så vidt unngikk en storkrig mot den russiske bjørnen, begynner man igjen å snakke om krig, denne gangen i Sør Asia. En Russisk-Britisk konferanse om Afghanistans skjebne er avtalt å finne sted i Juni. Emir Abdur Rahman som formelt regjerer over landet har forsøkt å avdramatisere hendelsen og mener det er viktig at han får lov til å delta på konferansen som skal avgjøre hans lands skjebne. Så langt er verken han eller noen andre afghanere invitert så langt HW vet. Britiske tropper sør i landet er i høyberedskap.

Imperiet har tapt et lite slag i det vestlige Kanada. En kanadisk militiahær ble slått tilbake av Cree og Asseboinekrigere da de forsøkte å angripe en indianerleir. Tapet skjedde til tross for at den kanadiske styrken var utstyrt med en Gatling og to feltkanoner. Enkelte kanadiske journalister har alt begynt å sammenligne slaget med Little Big Horn i USA 11 år tidligere. Kanada har ingen planer om å be om styrker fra andre deler av Samveldet for å kvele oppstanden som visse kilder hevder skyldes hungersnød og dårlig behandling fra North West Indian Office.

Frihetsstatuen, en enorm statue gitt i gave til det amerikanske folket fra den franske republikken, har ankommet New York. Statuen, som er den største i verden, kommer til å bli et gyselig møte for reisende som ankommer den nye verden gjennom NY. ”Et hårreisende eksempel på fransk megalomania, kun yankeene kunne være smakløse nok til å akseptere en såkalt gave av denne typen”, sier vår lokale skulptur fra Halcombe, Trevor Pedley.

Gottlieb Daimler har oppfunnet en vannkjølet forbrenningsmotor som han hevder har potensiale til å erstatte dampmaskinen. Lykke til herr Daimler sier HW. Ikke si opp dagjobben din riktig ennå.

SISTE HALVÅR AV 1885

INNENRIKS

Den Kanadiske Stillehavsjernbanen er avsluttet. Nå er en av verdens lengste jernbanestrekninger, mellom Stillehavet og Atlanteren, ferdigbygd. En stor dag for Kanada og Imperiet sier den kanadiske premiærministeren.

Elefanten Jumbo, som tidligere tilhørte London Zoo og som ble solgt til Kanada, til tross for en underskriftskampanje til dronning Victoria fra 100 000 engelske barn, ble denne uken drept av et lokomotiv i St Thomas, Kanada. I følge lokale kilder ble verdens mest berømte elefant drept da han forsøkte å redde en ung sirkuselefant fra å bli truffet av toget. En amerikansk forretningsmann har allerede budt en stor sum penger for å sikre seg kroppen til den høyt elskede kjempen.

Vår stolte indiske arme har invadert Burma etter at det har blitt klart at burmeserne har sendt utsendinger til Paris for å kjøpe moderne våpen. Den offisielle begrunnelsen for invasjonen er å beskytte Burma mot fransk aggresjon. Våre tropper, 9700 mann, har alt tatt hovedstaden Rangoon, og møter bare lettere motstand. I det hittil største slaget har det vært meldt om 1100 døde burmesere, mens våre gutter har hatt svært små tap. Frankrikes ambassadør har protestert på det sterkest mot invasjonen.

Lokalbedøvelse oppfunnet.

UTENRIKS
Medisin: Louis Pasteur har testet en vellykket vaksine mot rabies. Den første pasienten het Joseph Meister og var blitt bitt av en rabiesinfisert hund. ”Olala, c`est tres, tres bien! Je suis francais et insanè, ale c`est bon,” uttalte den vesle gutten som er frisk fra den ofte dødbringende sykdommen, men som fremdeles er både fransk og generelt nokså forvirret.

Den autonome ottomanske provinsen Øst Rumelia har gått ut av det Ottomanske Imperium og inn i Bulgaria. Tyrkerne har protestert på det sterkeste på dette, og hevder at det er nok et bevis på at traktater med balkanstatene, selv med garantier fra stormaktene, ikke er verdt papiret de er skrevet på. Heller ikke grekerne er begeistret over at deres gamle bulgarske allierte har fått en ny stor grense mot det greske kongeriket og har begynt militære forhandlinger med Serbia. ” Øst Rumelia har en stor gresk befolkning og det er naturlig at området tilfaller oss”, hevder greske regjeringskilder.

Serbia erklærer krig mot Bulgaria, men blir slått. Krigen ble særdeles kort da kong Milan av Serbia kun mobiliserte en del av den serbiske hæren i håp om å overraske bulgarerne. Det lykkes ikke og bulgarerne under prins Alexander slo serberne ved slaget ved Slivnitsa. Serberne mistet 7000 mann i krigen og bulgarerne 5000. Serbia sto nå i fare for å bli invadert av Bulgaria, men Østerrike intervenerte og satte en stopper for krigen. Hellas har ennå ikke gitt noen offisiell kommentar.

Halcombe Weekly november og desember 1885+ januar og februar 1886

Innenriks:

01.12. 85
Politiet er helt uten spor etter at en illegal spillebule ble funnet ødelagt, og 13 mennesker funnet døde. Alle de døde var gamle kjenninger av politiet, og flere av dem syntes å ha vært bevæpnet med køller, stikkvåpen og andre ulovligheter som de skal ha satt seg til motverge med. Det hjalp imidlertidig ikke mot angriperne som tilsynelatende har brukt en kombinasjon av hagler og stikkvåpen. Den eneste ledetråden er et lite ett grams lodd festet til en liten lapp med beskjeden: ” Deres synder har blitt veid på Fru Justitias vektskål og straffen har blitt utmålt og utdelt. ”

02.11.85
Donner Street Savings Bank ble ranet i går i 15.00 tiden. Med ranerne fulgte en slags mekanisk innretning med veldige krefter, som åpenbart var dampdrevet. Denne maskinen var nær å forvolde døden til en modig vakt som forsøkte å hindre ranet. På grunn av ranets spesielle karakter vil etterforskningen bli ledet av Scotland Yard og ikke det lokale politiet. Øyenvitner rapporterer at ranerne skal ha brukt hagler og revolvere, noe som igjen reiser spørsmålet om the Metropolitan Police burde bevæpnes.

1 Januar 1886
Burma blir presentert som en fødselsdagsgave til dronning Victoria. Burma ble annektert i november 1885.

18 Januar 1886
The Hockey Associaton blir stiftet i England, og er det første forbundet i denne artige sporten som går ut på å slå til en ball med en pinne, og forsøke å få den i motstanderens mål. Idretten betegnes som en fattigmanns polo, og er ypperlig for alle som ikke har råd til hest og reiseutgiftene assosiert med denne gentlemanssporten.

Cricket
Den første offisielle kvinne cricketkampen fant sted i sommerlige Nelson på Sørøya i New Zealand. Selv om kiwiene i motsetning til oss har sommer og sol, håper Halcombe Weekly at de newzealandske kvinnene ikke bruker all sin energi på mannsleker, men sparer noen krefter til sine huslige plikter.

Tennis
New Zealand har fått sin første tennisforening i Hastings på Nordøya. Velkommen etter New Zealand.

Brobygging
Kanada har bygd en bro over St Lawrence elven som forbinder Ontario og Quebec. Til arbeidet har man brukt en rekke indianere fra Mohawk stammen. De har vist seg å være svært dyktige metallarbeidere, og disse gamle allierte av Imperiet har kanskje på denne måten fått et ben å stå på også i den moderne tid vi lever i.

1 Februar 1886
William Gladstone, som måtte gå av som statsminister etter sviket av general Gordon i Khartoum, blir nå statsminister for tredje gang. Avgjørende for denne utviklingen er at premierminister Salisbury mistet støtten til de irske parlamentsmedlemmene når han gikk i mot irsk Hjemmestyre. Gladstone, som sviktet imperiet og Gordon i fjor, har nå fått tilbake sin tapte post som dronningens høyre hånd etter å ha tildelt imperiet enda et dolkestøt ved støtte indre selvstyre for Irland.

Utenriks:

15. Desember 1885
Ferdinand 2 av Storbritannias eldste allierte land, Portugal er død. Ferdinand er kanskje mest kjent for å ha avvist et tilbud om den spanske tronen i 1869. Halcombe Weekly er ikke minst takknemlig for at den jevne strømmen av portvin ble opprettholdt under hans og dronningens regime.

1886

16 januar.
Det tyske parlamentet vedtar med overveldende flertall en resolusjon som fordømmer den tyske regjeringens deporteringspolitikk i Øst-Preussen. Regjeringen har siden 1885 begynt å utvise polske og jødiske immigranter fra den russiske delen av Polen. Den tyske ambassadøren i Russland mener dette kan skape en uheldig presedens for utvisning av de mange tyske bøndene i Russland og i russisk Polen. Den tyske regjeringen viser ingen tegn på å ta riksdagens resolusjon til følge.

29 Januar
Sannelig har ikke Karl Benz laget en hesteløs vogn, bokstavelig talt kalt automobil, som baserer seg på forbrenningsmotoren som i fjor ble oppfunnet av landsmannen Gottlieb Daimler. Automobilen har tre hjul, hvorav de to bakerste er størst, og styres ved hjelp av et slags sykkelstyre.

Gull oppdaget i utbryterrepublikk!
Det er oppdaget gull i Witwaterstrand, like ved røverrepublikken Transvaals nye hovedstad, Johannesburg. Dette gir britiske myndigheter enda en god grunn til å hevne det bitre nederlaget fra 1882 hvor boerne lønnet vår hjelp under zulukrigen ved å rive seg løs fra imperiet, og påføre oss flere smertelige tap. Husk Majuba Hill, mr. Gladstone! Halcombe Weekly mener det er på høy tid å vise de uflidde, nederlandskættede bøndene i Transvaal og Oranjefristaten at man ikke kan sette seg opp mot imperiet (og vinne!) ustraffet. Spesielt ikke dersom man har gull og diamantforekomster i landet.

8 Mai
Farmasøyten Dr. John Stith Pemberton finner opp en kullsyreholdig leskedrikk som han kaller Coca Cola. Dette er visstnok en svært stimulerende drikk basert på kokablader og kolanøtter, derav navnet. Drikken inneholder det stimulerende stoffet kokain, og sies å være helsefremmende.

Halcombe Weekly
Første halvår av 1886
- Innenriks: Thomas Crapper finner opp det første vannskylte toalettet. Halcombe Weekly spør seg to spørsmål: 1. Er dette virkelig en hensiktsmessig måte å bruke sine oppfinnertalenter på? 2. Har mr. Crappers etternavn noe med bruken han setter sin oppfinnsomhet på?
- Den første kremasjonen finner sted i England.

Imperiet:
- I Uganda blir 24 kristne brent levende av innfødte. Dette vil få militære konsekvenser, lover de britiske styrkene i Østafrika.
- Et stort vulkanutbrudd på Nordøya i New Zealand, tar et foreløpig ukjent antall menneskeliv, og er spådd å gi landbruket i landet store problemer.
- Storbritannia annekterer Kermadec øyen nær New Zealand.
- Den første internasjonale polokampen skal spilles mellom USA og Storbritannia.
- Storbritannia og det Tyske Imperiet blir enig om grensene i Østafrika. De tyske kravene der setter en stopper for Cecil Rhodes drøm om et britisk belte av besittelser fra Kapplandet til Kairo, men de to ekle boerrepublikkene Transvaal og Oranjefristaten er også i veien.
- Trikkelinje åpnes i Melbourne, Australia.

Utenriks:
- President Cleveland erklærer unntakstilstand i Seattle på grunn av rasistisk vold mot kinesere.
- De første elektriske kraftstasjonene etableres i USA og Nederland. I USA konkurrerer vekselstrøm mot likestrøm.
- I USA holdes det store streiker for innføringen av 8 timers dag.
- I USA blir 7 politimenn drept i et bombeattentat utført av anarkister.
- En klissete medisinsk drikk ved navn Coca Cola begynner salg.
- Den amerikanske presidenten gifter seg, og er den første presidenten i våre gamle kolonier som gifter seg mens han ennå er i embetet.
- Tørrmelken blir oppfunnet.
- Den første transkontinentale jernbanereisen blir gjennomført i USA:
- Apachelederen Geronimo overgir seg til amerikanske myndigheter.
- Frihetsstatuen blir åpnet i New York av president Cleveland. Halcombe Weekly mener at statuen, som er en gave fra Frankrike, er en presang fra et snobbete og mislykket land, til et vulgært og overraskende vellykket land.

Halcombe Weekly 1887
6 januar: Keiser Menelik 2 beseirer emiren av Harar, og inkorperer regionen i det Abyssinske riket.
24 januar: 500 italienske soldater blir massakrert av en abyssinsk hær.
5. Februar: operaen Otello av Guiseppe Verdi har premiere på La Scala teateret i Milan.
23. Februar: et stort jordskjelv rammer den franske rivieraen og dreper om lag 2000 mennesker.
4. April: Susanne M. Salters blir USA`s første kvinnelige ordfører i en by i Kansas. Halcombe Weekly undrer på når amerikanerne velger sin første kvinnelige president? Våre gamle kolonier over havet har alltid vært noe for seg selv, men det spørs om ikke de har tatt sin idiosynkratiske kultur over stupet med dette valget. Halcombe Weekly bekymrer seg også over effekten dette vil ha på våre egne, gale suffragetter.
8 Juni: Herman Hollerith finner opp hullkortkalkulatoren. Halcombe Weekly frykter at denne innretningen vil bety slutten på folks regneegenskaper dersom den kommer i alminnelig bruk. En maskin kan ikke erstatte god gammel regnekunst. Hva gjør man så i det øyeblikk maskinen ikke er tilgjengelig, eller om den bryter sammen?
18 Juni: Russland og Tyskland undertegner en Forsikringstraktat. Den innebærer at både Tyskland og Russland lover å holde seg nøytrale dersom de kommer i krig med en tredjepart. Traktaten gjelder ikke et russisk angrep på Østerrike Ungarn, eller et tysk angrep på Frankrike. Halcombe Weekly mener dette er en foruroligende utvikling, og stiller spørsmålstegn ved fornuften i å holde seg allianseløs slik som leirene på kontinentet begynner å danne seg?
23. Juni: Hurra! Dronning Victoria har regjert sitt imperium i 50 år. Halcombe senior og junior, samt Rupert Oldham og deres respektive fruer, er invitert til en storslagen feiring i London. Gud velsigne dronning Victoria og Imperiet!
26 Juni: Polsk/russeren L.L. Zamanehof lanserer et kunstig språk kalt, esperanto, som han mener bør overta som et nytt, felles verdensspråk. Halcombe Weekly kommenter: vi behersker det sanne verdensspråket allerede og har ikke noe behov for å erstatte det med noe visvas som en polsk lingvist med for mye fritid har kokt sammen.
5 September. The Theater Royale, i Exeter i England brenner ned og 186 mennesker dør.
13 November: Bloody Sunday. Tusenvis av demonstranter, både irske immigranter og engelske marxister og anarkister marsjerer mot Trafalger Square hvor de blir møtt av 2000 politifolk og 400 soldater fra hæren. Minst 3 mennesker blir drept og flere hundre blir skadd. Demonstrantene var blant opphisset på grunn av hengningen av anarkistene som stod bak bombingen i Chicago, USA, året før.
Uten dato:
• Grammofonen blir oppfunnet av Emile Berliner
• Kontaktlinsen blir oppfunnet av Adolf Eugen Fick, og bruker et slags brunt glass som festes på øyet i stedet for briller. Minner om å leke Gud, mener Halcombe Weekly som er bekymret for utviklingen.
• Japan annekterer Iwo Jima
• Storbritannia annekterer offisielt Zululand.
• Heinrich Hertz oppdager elektromagnetismen
• Thomas Stevens blir første mann til å sykle verden rundt. Spørsmålet Halcombe Weekly stiller er: Hvorfor herr Stevens?
• Den Gule flod i Kina flommer over sine bredder og dreper 900 000 mennesker. Kristne veldedighetsaksjoner krever at britiske myndigheter bistår kineserne med hjelp gjennom den kongelige marine. Halcombe Weekly mener kan hende Forsynet snarere hadde en plan med å redusere kinesisk overbefolkning, og at nødhjelp kun vil forlenge kinesernes plager som de selv har forvoldet gjennom alt for høye barnetall. ”Moder natur slår tilbake mot sine menneskelige plageånder”, uttaler HW`s redaktør.
• Laos og Kambodsja blir føyet til Fransk Indokina.

Halcombe Weekly

Jakten på de manglende delene av Den hellige gral. lordhalcombe